Інформаційний портал Тернопільської єпархії УПЦ Київського патріархату

пʼятниця, 8 березня 2013 р.

8 березня: Святої Блаженної Горгонії

Блаженна Горгонія була старшою сестрою святого Григорія Богослова, дочкою святого Григорія Назіанзина Старшого і святої Нонни. Від цього зразкового подружжя вона отримала не тільки життя, але й ревну віру. Горгонія виросла в Назіанзі, але завжди вважала своєю істинною батьківщиною Небесний Єрусалим. Вона була впевнена в тому, що справжнє благородство - це благородство образу Божого, до чого і прагнула, зодягнувшись у чесноти, з яких особливо просіялась чистотою. Вийшовши заміж за жителя Іконії Аліпія, вона подарувала йому трьох дочок і в шлюбі являла дівоче ревність до єдиного Бога, ведучи за собою й чоловіка, що став її соратником у духовній боротьбі.

Очі її були сліпі до всякого безбожного видовища, а вуха глухі до суєтних розмов. Тим більше чуйними вони були до слів Божественним і Спасительним. Вона вміла стримувати даремний сміх, який перетворювався на мирну посмішку, що осяювала її обличчя. Як ніхто інший, вона була стримана на балачки, завжди додаючи крупицю солі до своїх слів, промовляючи лише на славу Бога. На відміну від інших жінок, вона не витрачала час на дрібниці, не суперечила встановленій Богом природі турботою про туалети і прикрашення лиця - образу Божого - пудрою і рум'янами. Вона знала одне лише прикраси душі святими чеснотами. Єдиною фарбою, яка могла прикрити її бліде від посту лице, був світлий пурпур цнотливості.

Свята Горгонія явила собою зразок християнської дружини в мудрості й розважності справ милосердя. А для батьків, співгромадян і багатьох чужинців вона була розважливою порадницею в тонких питаннях поведінки християн в світі. Ніхто так не дбав про Божі церкви, ніхто не чинив таких знаків пошани до священиків і церковнослужителів, яких вона часто приймала у своєму домі. Не було їй рівних і в милостині, і в співчутті. До неї підходять слова про праведного Іова: вона була матір'ю сиротам, очима сліпому і ногами одноногим (Іов 29: 15).

Всі надбання вона роздала бідним, тому, ідучи з земного життя, залишила по собі тільки тіло. Однак Горгония завжди ретельно приховувала свої благодіяння. «Кожну свою чесноту вона звела так високо, - писав її брат Григорій, - що кожній з них вистачило б, щоб замінити собою всі інші» [*]. 

8 березня: Святої Блаженної Горгонії
Одного разу блаженна потрапила в страшну катастрофу: її візок перевернулася, а коні довго тягли її по землі. З сорому вона відмовилася відкрити лікарю своє зранене тіло, поклавши всю надію на Бога, який чудесним чином зцілив її. В інший раз Горгонію вразив недуг, впоратися з яким лікарі вже втратили надію. Тоді вона встала вночі, пішла в храм, простяглася перед вівтарем і стала говорити Богу про чудеса, якими Він обдаровував Своїх слуг. Немов та євангельська дружина, що омила сльозами ноги Господа, вона зросила своїми сльозами святий вівтар і знайшла здоров'я. 

Коли вона досить пізно, як тоді часто бувало, прийняла святе хрещення, ніщо більше не утримувало її в цьому житті. Вона стала денно і нощно молитися Христу, щоб Він забрав її до Себе. Під час однієї з цих молитов святій Горгонії було відкрито день її смерті, а також доручено хрестити її чоловіка і тим завершити справу подвижниці Христової і соратниці апостолів. У призначений день вона зібрала біля свого ложа родичів і друзів, бажаючи дати їм останні настанови про вічне життя.

Потім, ледве чутно наспівуючи вірш псалма: «У світі укупі засну і спочину» (Пс. 4: 9), свята Горгонія пішла, щоб приєднатися до тріумфуючого хору святих.


[*] Григорий Богослов. Слово 13 // SC. 405. 275.